HABERLER & DUYURULAR
Fındık üreticisi kozalak akarı ile mücadeleye çağrıldı
Giresun Tarım İl Müdürlüğü, fındık üreticilerini uyararak; fındık zararlılarından olan Fındık Kozalak Akarı ile mekanik mücadele zamanının geldiğini bildirdi.
Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, özel bir fındık zararlısı olan Fındık Kozalak Akarı’nın; meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip Kozalak şeklini almalarına sebep olduğu belirtildi. Deforme olan gözlerin gelişemediği için, uçlarda kurumalar ve meyvelerde azalmaların görüleceğinin ifade edildiği açıklamaya şöyle devam etti: "Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalak bir meyveye zarar verir. Fındık kozalak akarına karşı en hassas fındık çeşidi tombul fındıktır. Bu çeşit fındıkta zararlısının yoğun olduğu dönemde, fındıklarda yüzde 70’lere varan zararlar meydana gelmektedir."
Fındık kozalak akarına karşı en etkili mücadelenin mekanik mücadele olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Mekanik mücadele; kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Toplanan kozalaklar kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir. Kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler içinde bir barınak yeridir. Fındık zararlısı olan fındık kozalak akarı çok yavaş hareket ettiğinden ve olumsuz çevre şartlarından çabuk etkilendiğinden içine girdiği kozalağı terk edemez ve kuruyan kozalakların içinde besin bulamadığı için ölür. Kozalakların içersinde yer alan diğer yararlı canlılar ise kozalağı terk ederek faydalı faaliyetlerini sürdürürler." dedi.
Bahçelerinde kozalak bulunan fındık üreticilerinin, ilaçlama dönemine kadar kozalakları toplayıp bahçe içerisine bırakarak fındık zararlılarına karşı etkili bir mücadele yapabileceklerinin vurgulandığı açıklamada, böylelikle kimyasal ilaçların, çevre-insan ve faydalılara vereceği zararın önlenmiş olacağı kaydedildi.
Tarım İl Müdürlüğü, ’çiftçi kayıt sistemi’ bilgilerinin yenilenmesini istedi
Giresun Tarım İl Müdürlüğü, devlet destekli tarım sigortasından yararlanmak isteyen üreticiler için son başvuru tarihlerini belirledi. Tarım Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, ’Don Tabii Afetine’ karşı tarım sigortası yaptırmak isteyen çiftçilerden; fındık için isteyenlerin en geç 1 Mart 2008’e kadar veviz, kivi, kiraz ve elma için isteyenlerin en geç 10 Mart, dut için isteyenlerinde 20 Mart 2008’e kadar başvurmalarını istedi.
’Dolu Afetine’ karşı ise fındık ve kivi üreticilerinin en geç 10 Mart 2008’e, ceviz, kiraz için en geç 20 Mart 2008’e, dut ve elma içinde en geç 25 Mart’a kadar sigorta işlemlerinin yaptırmaları gerektiği belirtildi. 2008 ürününü sigorta ettirmek isteyen çiftçilerin öncelikle il ve ilçe Tarım Müdürlükleri’ne baş vurarak Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarını güncellemeleri veya ÇKS’ye kayıt yaptırmaları gerektiğinin ifade edildiği açıklamada; Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat kapsamına alınan ürünleri sigortalatmayan üreticilerin, ürünlerinin zarar görmesi halinde zararının karşılanmayacağı belirtildi.
Eklenme Tarihi: 13 Şubat 2008 Çarşamba