
Bilgi: E-bültenimiz ellerine ulaşmamış olanlar webmaster@drt.com.tr adresine bildirebilirler.
Bağlantılar
- DRT TARIM
- TASACO
- DOKTOLAB
- FÜPAŞ
- SQM
- Yara
- Klasmann Deilmann
- T-System
- Dosatron
- INTA CDN
- Weathermatic
- Acadian Sea Plants
- Phosyn
Arşiv
- Eylül 2005
- Ekim 2005
- Kasım 2005
- Aralık 2005
- Ocak 2006
- Şubat 2006
- Mart 2006
- Nisan 2006
- Mayıs 2006
- Haziran 2006
- Temmuz 2006
- Ağustos 2006
- Eylül 2006
- Ekim 2006
- Kasım 2006
- Aralık 2006
- Ocak 2007
- Şubat 2007
- Mart 2007
- Nisan 2007
- Mayıs 2007
- Haziran 2007
- Temmuz 2007
- Ağustos 2007
- Eylül 2007
- Ekim 2007
- Kasım 2007
- Aralık 2007
- Ocak 2008
- Şubat 2008
- Mart 2008
- Nisan 2008
- Mayıs 2008
- Haziran 2008
- Temmuz 2008
- Ağustos 2008
- Eylül 2008
- Ekim 2008
- Kasım 2008
31 Ekim 2006 Salı
Bu teknikte, iklim ve topraktan kaynaklanan sorunlar dışarıda bırakılmış oluyor. Çünkü domates ve biber başta olmak üzere mevsim dışı ürünlerin yetiştirildiği seralarda kullanılan topraksız tarım kültüründe, toprak yerine volkanik kayalardan yararlanılıyor. Hormon ve gübre kullanılmadığı için ihraç kapısında sorun yaşamayan topraksız tarım ürünleri, kalite ve yüksek verimlilik gibi özellikleriyle ihracatçılardan destek görüyor. Türkiye seralarının topraksız tarım kültürüyle üretime geçmesi durumunda sera kaynaklı ihracatın önemli bir ilerleme kaydedeceğini anlatan Mustafa Satıcı, seracılık sektörünün doğru bir yönlendirme yapıldığında ülke ekonomisine ciddi bir katma değer yaratacak potansiyelde olduğunu vurguluyor. Türkiye seralarının topraksız tarım tekniğine geçişini tamamlaması durumunda üretim ve ihracat rakamlarının katlanacağını belirten Satıcı, sera kaynaklı ihracatın 250 milyon dolarlardan 7 ila 8 milyar dolarlara ulaşacağını söylüyor. Satıcı, Türkiye'nin turizm gelirlerine denk gelen bu rakama en fazla 10 yılda ulaşılabileceğini de vurguluyor.
Üreticiye kredi imkânı sağlansın
Türkiye seralarının hızla topraksız kültüre geçmesi için üreticilerin ortaklıklara yönlendirilmesi ve kredi imkânları sağlanması çağrısında bulunan Satıcı, "Sera üretimimiz klasik yöntemlerle yapıldığı için ürün akış miktarı ve kalitesinde süreklilik sağlayamıyoruz. Ürünün bol ve kaliteli olduğu kasım, aralık, mayıs ve haziran aylarında fiyatlar düşük seyrediyor. Arz çokluğu nedeniyle yaşanan bu durum, üreticinin kazancını azaltıyor ve serasını modernize etme imkânına kavuşmasını önlüyor. Bu, Türkiye'nin de olduğu yerde kalmasına neden oluyor. Oysa üreticileri ortaklık yapmaya teşvik edecek düzenlemeler yapılmalı. Seralarını modernize edebilecekleri orta, uzun vadeli kredi imkânları yaratılmalı" önerisinde bulunuyor.
Topraksız seradan gelen döviz turizm gelirine rakip çıkacak
Türkiye'deki sera üreticilerinin, yüksek verimli ve kaliteli ürün yetiştirilmesini sağlayan topraksız tarım tekniğine artan ilgisi, ihracatçıları umutlandırdı. Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yüksek rekolte ve kaliteli üretim olanağı sunan topraksız tarımın yaygınlaşması ile Türkiye'nin sera ürünleri ihracatının turizm gelirine rakip çıkacağını ifade ediyor. Satıcı "Topraksız tarım uygulanan seralar gelişirse, kısa sürede toplam sera üretimi 2 milyar dolardan 20 milyar dolara, sera ihracatımız da 250 milyon dolardan 7 ila 8 milyar dolara çıkar. Bu da seralardan turizm geliri kadar döviz kazanabileceğimiz anlamına gelir" diye konuşuyor.Bu teknikte, iklim ve topraktan kaynaklanan sorunlar dışarıda bırakılmış oluyor. Çünkü domates ve biber başta olmak üzere mevsim dışı ürünlerin yetiştirildiği seralarda kullanılan topraksız tarım kültüründe, toprak yerine volkanik kayalardan yararlanılıyor. Hormon ve gübre kullanılmadığı için ihraç kapısında sorun yaşamayan topraksız tarım ürünleri, kalite ve yüksek verimlilik gibi özellikleriyle ihracatçılardan destek görüyor. Türkiye seralarının topraksız tarım kültürüyle üretime geçmesi durumunda sera kaynaklı ihracatın önemli bir ilerleme kaydedeceğini anlatan Mustafa Satıcı, seracılık sektörünün doğru bir yönlendirme yapıldığında ülke ekonomisine ciddi bir katma değer yaratacak potansiyelde olduğunu vurguluyor. Türkiye seralarının topraksız tarım tekniğine geçişini tamamlaması durumunda üretim ve ihracat rakamlarının katlanacağını belirten Satıcı, sera kaynaklı ihracatın 250 milyon dolarlardan 7 ila 8 milyar dolarlara ulaşacağını söylüyor. Satıcı, Türkiye'nin turizm gelirlerine denk gelen bu rakama en fazla 10 yılda ulaşılabileceğini de vurguluyor.
Üreticiye kredi imkânı sağlansın
Türkiye seralarının hızla topraksız kültüre geçmesi için üreticilerin ortaklıklara yönlendirilmesi ve kredi imkânları sağlanması çağrısında bulunan Satıcı, "Sera üretimimiz klasik yöntemlerle yapıldığı için ürün akış miktarı ve kalitesinde süreklilik sağlayamıyoruz. Ürünün bol ve kaliteli olduğu kasım, aralık, mayıs ve haziran aylarında fiyatlar düşük seyrediyor. Arz çokluğu nedeniyle yaşanan bu durum, üreticinin kazancını azaltıyor ve serasını modernize etme imkânına kavuşmasını önlüyor. Bu, Türkiye'nin de olduğu yerde kalmasına neden oluyor. Oysa üreticileri ortaklık yapmaya teşvik edecek düzenlemeler yapılmalı. Seralarını modernize edebilecekleri orta, uzun vadeli kredi imkânları yaratılmalı" önerisinde bulunuyor.
Yazan Doktor Tarsa Tarım , 10:44 | 0
yorum